top of page
Search

כיצד להיות ברווח, מבלי לחיות בחרדה

  • Writer: יאיר דרוק
    יאיר דרוק
  • Oct 2, 2024
  • 3 min read

Updated: 1 hour ago

היי לכולם,

האם חשבתם לעצמכם למה החשבון שלכם לא בפלוס? אתם נתקלים בכל סוף חודש בשאלה איפה הכסף? על מה כבר הוצאתם?


החיים מזמנים לנו צמתים כלכליים מרתקים. רגע אחד אנחנו חולמים על חופשה משפחתית מפנקת בחופים שטופי השמש של תאילנד, וברגע אחר מתגנבת המחשבה על שואב אבק חדש, עוצמתי יותר, שיקל על חיי היום-יום. ואז מגיע החלום האמיתי – שיפוץ הבית שתמיד רצינו, או אולי אפילו השקעה בנכס חדש שיבטיח את עתידנו.

מוכר לכם? אתם לא לבד. במהלך החיים אנחנו עושים החלטות לא רציונליות וזה חלק מנושא מרתק- כלכלה התנהגותית.


למה אנחנו מוצאים את עצמנו מתלבטים בין תענוג זמני לנוחות יומיומית, לבין השקעות משמעותיות שיכולות לשנות את חיינו? התשובה טמונה בתחום מרתק שנקרא כלכלה התנהגותית.

במהלך החיים, אנחנו מקבלים החלטות כלכליות רבות שאינן תמיד רציונליות. המוח שלנו, על שלל הטיותיו וקיצורי הדרך שלו, משחק תפקיד משמעותי בבחירות שלנו. אנחנו נוטים לתת משקל רב יותר לתועלת מיידית ("הנה שואב אבק חדש ונוצץ!") על פני תועלת עתידית ומופשטת ("ההשקעה הזו תניב פירות בעוד כמה שנים"). אנחנו מושפעים מרגשות, מפחד מהפסד, מהטיה סטטוס קוו (העדפה להישאר במצב הנוכחי), ועוד שלל "מלכודות" מנטליות.

זה לא אומר שאסור לנו ליהנות משואב אבק חדש או מחופשה משפחתית. ממש לא! החיים נועדו להנאה. אבל כשמדובר בהשגת יעדים כלכליים משמעותיים – כמו שיפוץ חכם או השקעה בעתיד שלנו – חשוב להיות מודעים להשפעות הלא מודעות הללו.

אז איך מתמודדים עם ה"כלכלה ההתנהגותית" הפנימית שלנו ומקבלים החלטות כלכליות חכמות יותר?

כאן אני נכנס לתמונה. כמאמן ויועץ כלכלי אני לא רק מספק לכם נתונים וטבלאות. אני עוזר לכם להבין את הפסיכולוגיה שמאחורי הכסף שלכם. כמובן שניתן ללמוד הרבה מניתוח מקצועי של מצבכם ולהבין לפי הסדרי עדיפויות והיעדים של משפחתכם כמה אתם באמת מוכנים ויכולים להוציא על כל תחום בחייכם. בנוסף יש טיפים חשובים להתמודדות עם המציאות בעדין שאנחנו חיים שהכול נגיש וקל.


  • שאתם רואים מוצר חדש או מבצע "שווה" שאלו את עצמכם- האם אתם באמת צריכים את זה?

    חישבו על הצורך האמיתי בו, בקנייה גדולה תחכו עוד יום/יומיים ותבדקו טוב אם זו קנייה רגשית או נבונה. למשל בגדים, האם היית רוצה ללבוש את הבגד הזה מחר- אם לא אז לא לקנות. ככה מונעים קניות אימפולסיביות, לעיתים קרובות, הדחף הראשוני עובר.

  • נסו לזהות את הטריקים השיווקיים: 

    תבחנו טקטיקות פרסום שנועדו לגרום לך לקנות (פחד מהחמצה, הוכחה חברתית, סמכותיות). בדיקה מהירה באינטרנט תיתן לכם אופציה לעשות בדיקה וסקר שוק על מחירים ומוצרים. אל תמהרו לקנות בלי צורך אמיתי או רצון שנובע מהשפעה חיצונית.

  • תכנו את הקניות שלכם מראש:

    זה נכון לרשימת קניות לסופר וגם לשופינג עם הילדים. תכנון מונע הפתעות והשפעות חיצוניות.

    תכנון מאפשר מסגרת תקציב שכך תוכלו לעמוד ביעדים הכלכליים שלכם ואתם תראו שהדבר הזה במהרה יחסוך לכם כסף של מוצרים שאתם לא באמת צריכים או שאתם מעדיפים לעשות דברים אחרים עם הכסף הזה.

  • להכניס לראש- בזבזנות זה לא תודעת שפע: אנשים חושבים שלבזבז כסף בלי הבחנה זה סימן לשפע- ממש לא.

    התנהגות בזבזנית נובעת לעיתים קרובות ממקום של חוסר ופחד הישרדותי, בו האדם מונע על ידי דחפים רגעיים וצורך בלתי פוסק למלא חלל פנימי. לעומת זאת, מי שחי בתודעת שפע אמיתית אינו מרגיש צורך כפייתי לבזבז ללא הרף כדי להוכיח או לחוש בעלות. תודעת שפע אמיתית היא תחושה פנימית של ביטחון ורווחה, הבנה שיש מספיק ויותר מכך, ולכן אין דחף לבזבזנות אימפולסיבית כדי לפצות על תחושת חוסר.


בליווי המקצועי שלי, תלמדו:

  • לזהות את ההטיות ההתנהגותיות שמשפיעות על ההחלטות הכלכליות שלכם.

  • לפתח אסטרטגיות כדי למתן את ההשפעה של ההטיות הללו.

  • להגדיר יעדים כלכליים ברורים ומציאותיים – בין אם זה חופשה חלומית, שיפוץ משנה חיים או השקעה חכמה.

  • לבנות תוכנית פעולה מותאמת אישית שתאפשר לכם להקצות משאבים בצורה מושכלת כדי להשיג את היעדים הללו, בלי לוותר על ההנאות הקטנות של החיים.

  • לקבל החלטות כלכליות רציונליות יותר שמשרתות את העתיד שלכם, תוך התחשבות בהווה.

אל תתנו למוח שלכם לנהל את הכסף שלכם. הגיע הזמן לקחת את המושכות לידיים ולהתחיל לבנות את העתיד הכלכלי שתמיד חלמתם עליו.


רוצים להתחיל במסע הזה יחד?

אל תחכו למחר- קבעו פגישת ייעוץ בחינם ללא התחייבות עוד היום.


לעוד תוכן מעניין עקבו אחריי ברשתות החברתיות.


יאיר דרוק - מאמן ויועץ לכלכלת המשפחה.



 
 
 

Comments


bottom of page